Η ιστορία της κάνναβης στην Ελλάδα
Η κάνναβη στην Ελλάδα
Η καλλιέργεια και η χρήση της κάνναβης σε διάφορους τομείς ήταν αρκετά διαδεδομένη στην Ελλάδα κατά την αρχαιότητα. Την συναντάμε στη ναυτιλία, την υφαντουργία αλλά και ως φαρμακευτική αγωγή για πολλές ασθένειες. Πολλές αναφορές για την χρήση της κάνναβης εμφανίζονται ξεκινώντας από τον 1ο αιώνα μ.Χ. στο βιβλίο του Διοσκουρίδη του Πεδάνιου «Περί ύλης της ιατρικής». Στο βιβλίο αυτό γίνεται αναφορά στις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης καθώς και οι διαφορές της ήμερης από την άγρια κάνναβη. Μια άλλη αναφορά βρίσκουμε και στο βιβλίο τα «Γεωπονικά» έργο το οποίο συντάχθηκε υπό την επίνεση του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ’ Πορφυρογέννητου τον 10ο αιώνα στο οποίο μάλιστα παρέχονται και συμβουλές για την καλλιέργεια της κάνναβης. Ο Ηρόδοτος επίσης κάνει εκτενή αναφορά σε τελετουργικό από τους Σκύθεις ενώ και ο ιατρός Διοσκουρίδης το 70μ.Χ. κατέταξε την κάνναβη στα φυτά με ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες. Καλλιέργεια κάνναβης καταγράφεται και στο βιβλίο του Παυσανία «Ηλιακά» περί τον 2ο αιώνα μ.Χ. ενώ και στο Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο συναντάμε τμήμα υφάσματος κάνναβης από ανασκαφή στους Τραχώνες Αλίμου τη δεκαετία του ‘60.
Αρκαδία και εμπόριο κάνναβης.
Γύρω στο 1870 ο νομός Αρκαδίας ήταν ο πρώτος σε εμπορία και καλλιέργεια κάνναβης και ιδιαίτερα η περιοχή της Μαντινείας. Οι εξαγωγές γινόντουσαν κυρίως στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή από τους οποίους όπως αναφέρεται διδαχτήκαμε τα μυστικά της παρασκευής και καλλιέργειας της κάνναβης. Αυτό σταμάτησε στις αρχές του 1900 και όταν οι Βρετανοί στην ουσία έβαλαν βέτο στην ελληνική κυβέρνηση απειλώντας ότι θα σταματήσουν να προμηθεύονται σταφίδα αν δεν απαγορευτεί η καλλιέργεια και εμπορία της κάνναβης. Οι αντιδράσεις του κόσμου και κυρίως των αγροτών ήταν πολλές, παρ’ όλα αυτά ύστερα από την υψηλή φορολόγηση που επέβαλλαν σχεδόν εκβιαστικά και την απαγόρευση εξαγωγής της στην Αίγυπτο έκλεινε ο κύκλος μιας κερδοφόρας βιομηχανίας στη χώρα μας. Με τα δεδομένα αυτά σιγά σιγά άρχιζε να μειώνεται η παραγωγή με αποτέλεσμα το Νοέμβριο του 1925 να ψηφιστεί η απαγόρευση του εμπορίου κάνναβης και η εξαγωγή της από τη χώρα μας.
Κανναβουργεία στην Ελλάδα.
Η καλλιέργεια κάνναβης εμφανίζεται ξανά αρκετα χρόνια αργότερα και γύρω στο 1945 στη λίμνη των Γιαννιτσών.Την περίοδο αυτή λόγω του ότι η λίμνη είχε αποξηρανθεί καλλιεργήθηκε το φυτό της κάνναβης για να καταστραφούν ορισμένα ζιζάνια. Τότε ήταν γνωστή η ιδιότητα της κάνναβης σαν αποπνικτικό ζιζανίων. Αργότερα και μέχρι την δεκαετία του ‘70 καλλιέργειες κάνναβης εμφανίστηκαν και στην περιοχή της Κωπαΐδας η παραγωγή της οποίας χρησιμοποιούνταν ως οικοδομικά υλικά που φτιάχνονταν από τις φυτικές ίνες του φυτού από την εταιρία Πάνομπελ. Η παραγωγή σταμάτησε με το κλείσιμο του εργοστασίου. Έως και την δεκαετία του ΄80 πολλά ήταν τα κανναβουργεία στην Ελλάδα για τα οποία υπάρχουν αναφορές. Στην Κέρκυρα ήταν γνωστό το κανναβουργείο του Δεσύλλα όπως ονομαζόταν, αλλά και στη Έδεσσα το οποίο μετά το κλείσιμό του διατηρήθηκε ως μνημείο. Στη Θεσσαλονίκη ένα ακόμη κανναβουργείο με την ονομασία ‘ΒΙΛΚΑ’ (βιομηχανία λινού κάνναβης) δραστηροποιούνταν μέχρι την δεκαετία του ‘80 όπως και στην Αθήνα κοντά στο γήπεδο του Ολυμπιακού το οποίο και κατεδαφίστηκε το 2000.
Συγγραφή: cannavoulis